Keijo Martikainen paikallishistorian luento

Ti 19.10. Klo 18-19:30 pääkirjaston lainaussali. Keijo Martikainen kertoo neljälle vuosikymmenelle ulottuvasta paikallishistoriikki tuotannostaan. Ilmoittautuminen 1.9. alkaen Tapahtumakoneen kautta tai virkailijalle.

Paikallishistoriaan liittyvää historiikkituotantoa neljältä vuosikymmeneltä

Kirjallinen tuotanto käsittelee paikallista historiaa lähinnä vapaaehtoisjärjestöjen, urheilujärjestöjen, työntekijöiden, työväenjärjestöjen ja sotainvalidien toimintana ja elämänä ruohonjuuritasolta katsoen ja kirjoittaen.

Aikajana monissa historiikeissa on 100 vuotta tai enemmän. Niissä kuvataan työntekijöiden ja vapaaehtoisten järjestötoimintaa ja heidän elämää ja elintasoa ja sen kehittymistä.

Urheilujärjestöistä Lauritsalan Visan 90 vuotta oli ensimmäisiä varsinaisia historiikkeja. Yhdelläkään Martikaisen historiikeista ei ole poliittista leimaa.

UPM Kaukaan tehtaiden paperityöntekijöiden historiikki luotsaa niinsanotun Kaukas-hengen imagoa. Kaukas-henkihän tunnettiin yli maan rajojen. Sitä koetettiin pitää yllä työelämän kehittämisellä ja päätöksenteon yhteistoiminnalla. Yritystoiminnan kansainvälistyessä ja laajentuessa tavoiteltu yhteistoiminta jäi kuitenkin torsoksi. 

Keijo Martikainen, 70, on pitkän linjan kirjoittaja. Hän on syntynyt Lappeenrannan Linnoituksessa ja kasvanut Lauritsalassa. Vuosina 1957-60 perhe asui Puumalan Heinäsensalossa, joloin Martikainen kävi Lintusalon kansakoulua kolme vuotta. 

Varsinainen leipätyö tapahtui UPM Kaukaan sellutehtaalla, jossa toimi mm. työntekijäjärjestön tiedottajana sekä Kaukas-lehden ja Paperiliitto-lehden avustajana.

Hän on avustanut kirjoittajana vuosikymmenten aikana myös eri sanomalehtiä lähinnä urheilusta kirjoittamalla. Nykyään Martikainen on eläkkeellä.

Keijo Martikainen palkittiin vuonna 2011 Suomen Työväentutkimusperinne palkinnolla.

keijo-m.jpg (2.60 MB)

Ajankohta

Alkaa:
19.10.2021 18:00
Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Lappeenrannan pääkirjaston lainaussali
Valtakatu 47
53100 Lappeenranta

Järjestäjä

Lappeenrannan kaupunginkirjasto

timo.kuru@lappeenranta.fi