Kaksi vanhaa varuskunta-aluetta aivan keskustan kupeessa! Tutustu 1800-luvun lopulla rakentuneeseen Rakuunamäen pääosin punatiiliarkkitehtuurin varuskunta-alueeseen, johon on muodostunut monitoiminen ja persoonallinen asumisen, työpaikkojen, kulttuurin ja hyvinvoinnin keskittymä. Lisäksi pääset näkemään ikonisen Lappeenrannan Linnoitusniemen alueen, jonne on vanhan kaupungin ja kauppapaikan juurille sijoittunut mm. kulttuuria, matkailua, asumista ja työpaikkoja. Linnoituksen asemakaavan uudistaminen on parhaillaan kaupunkisuunnittelun työn alla, sillä alueella on edelleen voimassa vuoden 1892 asemakaava. Rakuunamäen asemakaava on saanut lainvoiman vuonna 2020. Molemmat alueet ovat valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä.
Kierros tehdään ainakin pääosin kävellen.
Lappeenrannan keskusta on uudistunut ja uudistuu jatkuvasti. Kaupunkisuunnittelulla on pystytty pitämään keskusta elinvoimaisena mm. lisäämällä alueen asukasmäärää, palveluita ja työpaikkoja. Valtakunnallinen Elävät kaupunkikeskustat ry palkitsi Lappeenrannan kaupunkikeskustan onnistuneesta kehittämistyöstä vuonna 2018, kun kaupunki voitti palkinnon parhaana kaupunkikeskustana. Kaupungin keskusta on poikkeavan moni-ilmeinen ja jännittävän houkutteleva. Keskusta-alueella nähdään uudisrakentamista, mutta toki myös kaupunkirakenteen kerroksellisuutta ja kerrotaan myös uusista vielä toteutumattomista hankkeista. Meillä tapahtuu paljon!
Suunnittelun ja rakentamisen painopiste keskusta-alueella.
Kierros tehdään kävellen.
Lappeenrannan kaupunki on EU komission Green Leaf voittaja vuodelta 2021. Kaupunki tituleeraa itseään Suomen ilmastopääkaupungiksi. Greenreality-brändi kokoaa alueen toimijat niin kaupungilta kuin yrityksistä ja oppilaitoksista. Tule tutustumaan kaupungin vihreisiin tekoihin ja Greenreality – brändin taustoihin. Kiertoajelulla tutustutaan energiaratkaisuihin, edelläkävijäyrityksiin, LUT- yliopiston rooliin ja sen nykyiseen strategiaan. Lisäksi tutustutaan vesistökunnostuksen onnistuneisiin ratkaisuihin, kierrätysratkaisuihin ja upean luonnon tarjoamiin palveluihin.
Kiertoajelu tehdään linja-autolla.
Tutustutaan alueen mielenkiintoisiin vaiheisiin. Rauhan alueella on jo vuosina 1894–1910 toiminut hotelli, Rauha pensionat för turister palvelemassa venäläisiä turisteja. Vuonna 1910 hotelli muutettiin kylpylähotelliksi, joka oli aikansa parhaita alan laitoksia. Se tarjosi turisteille monipuoliset liikunta- ja hoitomahdollisuudet. Venäjän vallankumouksen jälkeen turistien virta kuitenkin ehtyi, ja kylpylähotellin päärakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1923. Paikalle rakennettiin ajanjaksolla 1923–1981 Rauhan mielisairaala monine rakennuksineen, joka oli Suomen suurimpia kokonaisuuksia. Sairaala-alueella oli enimmillään tilat 800 potilaalle. Suunnittelijoina oli mm. Axel Mörnen ja Jalmari Lankinen. Sairaalatoiminta Rauhassa loppui vuonna 2000. Vuonna 2006 Joutsenon kaupunki aloitti alueen uudelleen kehittämisen ja 2010 aloitettiin alueelle rakentamaan uudestaan kylpylätoimintaa loma-asuntoalueineen ja palveluineen. Holiday Club Saimaan avajaisia vietettiin 11.11.2011.
Kiertoajeluiden yhteydessä nautimme kahvit Linnoituksen Kehruuhuoneen historiallisessa ympäristössä.
Rauhan kylpylän alueen kierroksen kahvit nautitaan kierroksen aluksi Holiday Club Saimaalla.
Paluu Rakennustarkastuspäivien sivuille